Festiviteiten en de roze zaterdag

Als je sinds klein al het gevoel hebt dat je valt voor mannen terwijl je een man bent, betekent dit dat je homoseksueel bent. Uit de kast komen hiervoor en dit vertellen aan andere kan heel moeilijk zijn omdat het niet overal gewaardeerd wordt. Daarom zijn er mensen die ermee zitten en soms kan dit leiden tot depressie. In Nederland zijn er steeds vaker speciale dagen waarbij ze laten zien dat het oké is als je anders bent. Zo heb je bijvoorbeeld de roze zaterdag ieder jaar in een andere stad. Dit is een dag waarop er verschillende festiviteiten zijn voor mensen van een andere geaardheid. Zo kan het zijn dat het een speciale dag is voor transgenders, maar ook voor homo’s en lesbiennes. Hierbij laat Nederland zijn waardering zien en kun je ook veel leuke dingen doen op de roze zaterdag. Zo kun je kijken naar een speciale optocht en zie je ook veel bekende Nederlanders. Daarnaast is er natuurlijk ook een live band waar je naar kunt luisteren voor het podium. Ook kun je met andere mensen praten over de ervaring die zij hebben gehad met het uit de kast komen. Dit kan je veel helpen en ervoor zorgen dat jij dit ook goed kan doen.

Geschiedenis

Vroeger was het niet oké als je homoseksueel was of op meiden viel terwijl je een vrouw was. Door middel van een roze zaterdag probeerden mensen hier aandacht voor te krijgen. Tegenwoordig ligt het anders en is het bijna helemaal normaal in Nederland. Toch is de roze zaterdag nog steeds niet weg en wordt het gewoon ieder jaar gevierd. Op deze manier is het ook gewoon een feest waarbij iedereen gelijk is. Op maatschappelijk gebied is het nog niet helemaal normaal en zijn er nog steeds mensen die gepest worden omdat ze bijvoorbeeld homo zijn.
About Image

Gay parade

De roze zaterdag is in principe onderdeel van de gay parade. Dit is een parade die bijna in ieder land wordt gehouden waarbij het oké is dat je homo of lesbienne bent. Deze parade is een optocht waarbij je vaak verschillende homo’s, lesbiennes en transgenders ziet. Deze personen houden allemaal een feest en doen ook allemaal mee met de optocht. Dit is natuurlijk heel leuk en hier kun je ook gewoon naar kijken, op deze manier laat je ook je waardering zien aan deze mensen. —